luni, 23 februarie 2009

cine a furat tara

istrugerea Miturilor – I : Democraţii au vândut ţara


„Prin cultivarea cunoştinţelor se pot distruge miturile”
Fraza „Democraţii au vândut ţara” a fost atât de des repetată în ultimii opt ani, încât a devenit ceva de la sine înţeles pentru foarte mulţi oameni. Nu mă miră deloc acest fapt, căci după cum este şi cunoscut, orice lucru repetat foarte des devine adevărat.
Prin „vânzare de ţară” se subînţelege procesul de privatizare, care la noi, trebuie să recunoaştem, nu a decurs întocmai cum trebuie nici în trecut, nici în prezent.
Din start doresc să clarific un singur lucru: nu sunt împotriva privatizării. Ba mai mult, consider, chiar şi cu fraudele comise în cadrul procesului, privatizarea este mai bună decât să laşi pe mâna unor birocraţi corupţi şi incompetenţi bunurile publice. 
SUNT CONTRA ÎNVINUIRILOR NEFONDATE ŞI MANIPULĂRII OPINIEI PUBLICE.
Dacă analizăm întreg procesul de privatizare, putem constata că până în anul 2001 au fost vândute proprietăţi publice în valoare de 578 milioane lei, iar din 2001 până în prezent - de 1.576 milioane lei, ceea ce reprezintă de 3 ori mai mult.
Evident că pentru a putea compara datele, este nevoie să calculăm nu în lei, dar în dolari SUA, conform cursului anului de referinţă. Rezultă astfel, că până în prezent au fost vândute bunuri publice în valoare de 229,1 milioane USD, dintre care democraţii au vândut de 90 milioane USD (sau 39%), iar comuniştii au vândut în valoare de 139,1 milioane USD (sau 61%).
Doar în 2008 guvernare actuală a reuşit să vândă proprietăţi publice, atâta cât toate guvernele democrate luate împreună. 
P.S. Priviţi atent la anul 1998. Datorită crizei din Rusia, care s-a abătut şi asupra Moldovei, Guvernul a pierdut capacitatea de plată şi nu şi-a putut onora obligaţiunile sale bugetare. Drept consecinţă, a fost nevoit să accelereze procesul de privatizare. Acum deplasaţi atent privirea spre anul 2008. Nu vă aduce aminte de nimic?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu